Wednesday, 24 June 2015

Nak guna Swiss Pass atau Swiss Half Fare Card ?

Akhirnya untuk Switzerland, aku membeli Swiss Pass untuk 3 hari (CHF210) di mana anak-anak di bawah umur 15 tahun layak travel secara percuma. Menarik bukan!

Sebelum pergi, aku dah buat kira-kira antara Swiss Pass dan Swiss Half Fare Card yang berharga lebih murah (CHF120), tetapi hasil kira-kira matematik mendapati bahawa lebih jimat menggunakan Swiss Pass.. 


Berpandukan kira-kira Kakiberangan, ini adalah pengiraan berdasarkan perjalanan yang sebenar:Dari jadual ini, terbuktilah bahawa tidak sia-sia aku membeli Swiss Pass, di mana penggunaan Swiss Pass adalah lebih menjimatkan dan memudahkan di mana kita hanya perlu membeli 'Sekeping' Swiss Pass dan tidak lagi perlu membeli tiket berasingan untuk setiap kali perjalanan (yang perlu dilakukan sekiranya  menggunakan Swiss Half Fare Card).

Pengiraan aku juga melibatkan seat reservation (beli tempat duduk) semasa menaiki Panoramic Express (CHF50). Sebenarnya jika tidak "membeli seat khusus" pun tidak mengapa kerana tren tidak penuh walaupun kami menggunakannya pada hari Ahad!

Jadi, bagi mereka yang berniat hendak membeli Swiss Pass ni, luangkan sedikit masa untuk membuat perkiraan terperinci dahulu, kerana beza antara Swiss Pass dan Swiss Half Fare Card ini adalah RM360 seorang!
Penerangan pada peta sangat jelas. Naik keretapi, kemudian keretapi sambungan, kemudian bas atau cable car dinyatakan kesemuanya. Memang seamless transportation!

 Pejabat SBB di Zurich. Ambik nombor dan tunggu nombor dipanggil.

Kalau nak beli tempat duduk dalam train pun kat sini juga (Seat reservation)


Nilah rupanya Swiss Pass! Simpan baik-baik. Setiap kali naik train/Cabelcar/bas - conductor akan check satu-satu.

Tiket naik gunung kena beli secara berasingan. Anak-anak masih di bawah 'payungan' ibubapa. Syukur!

Nota:
Swiss Half Fare adalah lebih menjimatkan sekiranya jumlah keseluruhan kos perjalanan dan kos pembelian kad adalah kurang dari CHF210 (harga 1 Swiss Pass untuk 3 hari).
Dalam kes kami, kos sekiranya menggunakan Swiss Half Fare adalah CHF120 (harga kad) + CHF210.9 (harga tambang separuh yang perlu dibayar) = CHF330.90.

Kami telah dapat jimat sebanyak CHF120 (RM480) seorang atau keseluruhan RM960 dengan membeli terus Swiss Pass!


Tips:
Sear Reservation bukanlah satu kemestian. Jika train penuh sekalipun, akan ada penumpang tempatan yang turun di stesyen berikutnya kerana Golden Pass Line adalah tren kegunaan kampung-kampung sebenarnya!
Tips umum untuk Switzerland:

- Walaupun EURO diterima, kebanyakan transaksi menggunakan CHF. Tukar lah duit secukupnya. 

- Di dalam sesetengah tren, mereka ada menyediakan suis untuk charge telefon bimbit, jadi bersiaplah dengan adapter dan cable telefon anda


- Di sesetengah bandar besar (Geneva dan Zurich) anda perlu membayar untuk memasuki toilet.. Sediakan duit syilling CHF.

- Di Zurich juga kami meyimpan beg di loker sebab nak berjalan sekitar bandar Zurich.. satu loker yang besar berharga CHF9.. dan perlu menggunakan duit syilling juga. Kami terpaksa membeli sesuatu untuk mendapatkan duit kecil.. rugi tu!

- Air paip boleh di minum terus. Jadi sediakan lah botol kosong untuk refill air anda. Gunakan peluang memasuki tandas sepenuhnya! Anda boleh berjimat sehingga CHF3 untuk setiap botol!

0 comments:

Post a Comment