Wednesday, 4 December 2013

Kedai Cadar Quilt Murah

Rams Home Deco Pulau Langkawi. RM120.00.

Poyo je kan.. hihii....
Penemuan Miz sebagai seorang mak-mak. 




Mak-mak/makcik: it is used for calling name of "married woman," which is generally only used to refer to women who are middle-aged or older, and working-class.


Sesiapa yang malas nak baca, boleh terus exit sebab nama kedai dan harga telah siap diberikan awal-awal. Takde nak main suspen.

Selain dari barang kebiasaan yang mak-mak beli seperti pinggan mangkuk Corelle, Vision, periuk kuali teflon, tefal, sudu garpu senduk bagai serta minyak gamat, ada satu lagi barang yang Miz rasa rugi kalau tak beli jika ke Pulau Langkawi - Set Cadar Quilt.

Miz pernah beli set selimut quilt macam ni kat Alamanda Putrajaya dalam 3 tahun lepas, tak silap masa tu harganya RM200++ tak ingat sangat dah.

Kalau lah next time Miz pegi Pulau Langkawi, Miz nak beli ni je instead of pinggan mangkuk atau periuk belanga. Lagi best kalau dapat jual dengan harga RM200 lebih pada kawan kawan.. ye lah upah angkut bawak balik kan.. hehehe.. cover la duit tambang. Wah khoya (berangan) nya!! Suka sangat sebab tak mahal, dan cantik!

Set cadar Quilt

RAMS Home Deco (Pekan Rabu)
RM129.00
Selimut/Comforter 1
Bantal 2
Bantal peluk 1


Pandai, tapi tak bijak

Lama tak update. Betul ke bizi?

Isu ni timbul bila bersembang dengan kawan-kawan kat ofis. Di bawa pula ke rumah dan bersembang dengan husband.

Sangat amazing bila seorang kerani berpangkat rendah, berkeluarga serdahana (bini bukan orang kaya-raya lah) dan berpendidikan setakat SPM Gred 2 - boleh memberikan idea hebat dalam perbincangan serta mampu menyelesaikan tugas-tugas yang diarahkan dengan baik dan sempurna serta di luar jangkaan. Di luar tugas rasmi, beliau ada buat part time jual Shaklee untuk menambah pendapatan keluarga. Masyuk la skit-skit.

In contrast - seorang pegawai lulusan universiti, mempunyai keluarga yang sama taraf bijak pandainya serta menyambung pengajian ke peringkat sarjana lagi. Tapi bila buka mulut dalam mesyuarat, buat malu kompeni je. Belum masuk bab buat kerja secara kendiri. Keluhan demi keluhan tentang kerja yang tidak kehabisan dan semakin bertambah. Dey, kena la pandai susun dan atur masa serta strategi untuk handle fail yang bertimbun tu...Dah nya datang on time dan balik on time dan selang seli dengan facebook, myresepi dan sibuk wassap tu amenda.


Haduhai... ni la yang dinamakan PANDAI tapi tak bijak... Kalau dah tahu duit tak cukup, jgn mengeluh. DO SOMETHING. Miz cukup pantang orang mengeluh tapi buat sesuatu tentang perkara tu. 

Adakah mungkin sebab dok kat sekolah berasrama penuh? Jadual harian dah siap teratur - jadual waktu belajar, bermain, solat, makan - semua dah ditetapkan. Tak perlu fikir pun. No room for creativity. Lepas form 5 - universiti pun gamaknya dekat dengan rumah, so duduk je kat rumah. Kerja pun dapat area yang sama. Hmmmm. Lagi la. Ataupun terlalu dimanjakan keluarga, semua mak bapak dah fikirkan dan sediakan dan buatkan - si anak tak perlu berbuat apa apa dah.

Jangan marah Miz... itu observation peribadi, ni kan blog Miz, kalau tak setuju boleh tulis "Kelebihan tinggal di sekolah berasrama penuh" kat blog sendiri ya.

Bijak ni Miz terjemahkan kepada kebolehan untuk membuat keputusan yang tepat dan cepat. Boleh mencari penyelesaian, sama conventional atau unconventional (terjemahan dari pemahaman sendiri). Mampu survive dalam keadaan mendesak. Street smart. Bijak cari peluang, bijak memanafaatkan keadaan.

street smart (http://www.urbandictionary.com/define.php?term=street%20smart)
The general definition of street smart is someone who is intelligent, has good common sense, knows how to handle bad situations, and has the skills necessary to function where they live (usually the ghetto or the streets). However, the term is usually used to contrast and compare with another term known as "book smart".


Kalau barisan untuk membeli tiket terlalu panjang apa nak buat? tetap beratur atau ada alternatif lain?

Apa nak buat kalau masa suntuk dan perlu makan sebab dah lapar sangat angin dah masuk perut tapi barang keperluan perlu dibeli dan kedai nak tutup?

Cuti sekolah banyak masa terluang. Nak buat apa? Nak cari duit? Nak jual apa?
Nak beli hp - macam mana jalan nak dapat?

Itu lah yang orang dahulu kala namakan bijak pandai. Disekalikan dua perkataan tersebut agar seimbang kesannya dan faedahnya.

Jangan pandai sahaja tanpa bijak - susah nak hidup
Jangan bijak sahaja tidak disertai dengan pandai - hidup tapi tak menang. 

Kena BIJAK, PANDAI dan BERIMAN !!




~ gambar hiasan je ~




 

Friday, 4 October 2013

Anak yang berkeyakinan

Kalau dah tengah rajin boleh je buat entries berderet-deret :-)

Sabo ek, kali ni entry Miz adalah berkongsi dari website lain.. 
Miz google topik ni "Raising confident kids" sebab topik ni timbul masa Miz berwapsek dengan kawan-kawan.

Masing-masing menyatakan anak-anak sama ada dalam Tahun 1 ke, Tahun 2 atau Tahun 3 masih bermasalah untuk menyatakan "Tidak" kepada kawan-kawan.

"Anak I kalau kawan minta barang dia, sayang macam mana pun dia bagi je... lepas tu kalau balik rumah cakap dengan ayah dia sebab takut kalau cakap dengan I kena marah".
"Anak aku pun sama, pencil kaler yang baru beli, dia buka kat KAFA, budak-budak pakat ambik dia tak kata apa-apa pun.. balik rumah nangis kata kawan ambik. Bila aku tanya - dia kata masa keluarkan pensil warna, kawan-kawan datang kat meja, memula tengok lepas tu ambik".
"Anak aku pun.... asyik kena pow duit dengan budak sekelas dia... sampai tak makan sebab duit tak cukup.. aku geram betul.. yang dia bagi wat per.."

Kalau anda adalah seorang ibu atau bapa, mesti topik ni macam pernah dengar kan....

Itu lah puncanya - anak-anak tak reti nak kata TAK BOLEH..

TAK BOLEH la, nanti saya tak cukup duit nak makan.... 
Awak JANGAN ambik pensel saya, nanti saya nak kaler dengan apa... 
saya suka la eraser awak, wangi, warna warni, bagi saya boleh tak? TAK BOLEH. NI saya punya. Kalau awak nak, awak suruh la mak awak belikan.

Pergh. Dengar ayat macam tu pun dah rasa yakin...apatah lagi ayat ayat itu penuh dan melimpah ruah dengan keyakinan diri.

Kenapa anak-anak kita kurang keyakinan diri ek...

Rasanya kita pun ada kelirukan diaorang kan... selalu bagitau - tak baik kedekut...kena la share barang Kakak...  nanti orang tak nak kawan dengan kakak sebab kakak kedekut.
Kan kan kan...??
Kita ni macam sentiasa nak berbuat baik dan dipandang baik oleh orang lain kan... hehehe
Dan orang suka kita tu penting...kan kan kan... sampai ke tua perangai ni lekat.

Jadi, macam mana nak bina keyakinan diri anak-anak? Berdasarkan website kat atas, ni antara point yang diberikan oleh pengarang:

1. Puji dia sorok-sorok tapi sebenarnya bagi dia dengar.
2. Jangan lagi kata "Dia ni pemalu skit.." dengan kawan-kawan kita atau dengan tetamu.
3. Kita tolong dia mulakan perbualan. Lepas tu balik rumah, ulang item (1), iaitu puji dia sorok-sorok tapi dia boleh dengar.
4. Masukkan sekali adik beradik lain dalam puji-pujian tu. Contohnya: Eee... comelnya adik ni, pipi tembam muka sweet sangat.. baik betul lah dia. Kita tambahkan ayat : Ha'ah, dia ikut kakak dan abang dia semua macam tu, comel dan baik-baik semua. Sampai besar semua nya boleh harap.

Miz selalu buat kesalahan no. 2...  perlu buang sikap tu.

Jom kita bina anak yang berkeyakinan!!!

Thursday, 3 October 2013

Tak habis-habis dengan hiburan

Miz maleh nak kongsikan rasa hati ni kat FB.. kang masak kena kutuk "macam bagus" dan "anti sosial". "Macam bagus" tu dah cover segala macam jenis kutukan wokeh.
Oleh kerana ni blog sendiri, Miz boleh tulis la apa yang terbuku di hati kan.. kalau orang nak marah pun, marah la kan.. hehehe... peduli apa Miz, dok? I CCL je, atau - "Couldn't care less".

Wokeh, memula sekali - apasal kebanyakan orang Melayu, di Malaysia ni - suka sangat dengan program realiti? Bukan semua, tapi macam kebanyakan, betul tak..?
AF? Ok la.. 3 siri pertama boleh lah terima.. tapi sekarang ada lagi AF...?? Come on!
Raja Lawak... ? Haduhai...Please la...
~ ~ kan Miz dah kata memang teruk kena kutuk kalau share benda ni kat FB!!

Nampak sangat Astro AMAT memanupulasi minda rakyat dan menyogoknya dengan program program sampah macam ni (Pergh - Program sampah tu Miz label).

Cuba tengok Ninja Warrior atau American Ninja Warrior. Tu program yang menggalakkan peserta untuk mengamalkan cara hidup sihat, bersenam, tahan lasak... survival skill.
Amazing Race - nak masuk Amazing Race pun kena tubuh badan yang sihat, kalau tak termengah mengah berlari dik Non... dan sebaiknya peserta perlu melengkapkan diri dengan pengetahuan am dan geografi tentang negara, budaya dan adat resam tempat-tempat perlumbaan tersebut.

AF, Raja Lawak, Mentor, Gangstar, Showdown, One in a Million, Vokal Bukan Sekadar Rupa - nak muntah dah... pertaruhkan rupa dan suara yang tak seberapa. Buang masa je tengok.
 ~ ~So far ada orang dah marah ke. sorry ek. Menyatakan pendapat Miz dengan seikhlas rasa sahaja.
Lain lah kalau kualiti suara dan showmanship diaorang setaraf dengan The Voice. Itu - worth watching.

Please lah, kita terbahak bahak ketawa dan bertepuk bersorak dengan program reaiti ni,  bangsa lain bertepuk tangan je tengok kita syiooookkk sendiri membuang masa dengan perkara-perkara tak menbangunkan minda ni.
Bangga gila mak bapak anak masuk reality show hiburan ni. 
"Minta maaf, boleh beri laluan tak, anak saya ada appointment untuk program realiti ya" 
Gitu!

Cuba ambik sorang peserta yang masuk reality show Raja Lawak serta sorang peminat tegar reality show Mentor - tanya apa pendapat dia dan bagaimana dia boleh mengatasi kesan kenaikan harga barang di peringkat mikro dalam bentuk isi rumah dia sahaja.
Agak agak dia paham tak soalan tu sebelum nak nilaikan jawapan dia.
Tanya lagi, apa sumbangan dia sebagai individu untuk mengurangkan kenaikan suhu dunia.
Tanya juga, jenis pemimpin bagaimanakah yang dia inginkan untuk diri sendiri?
Silap silap dia bagi jawapan politik...
Dia tau tak kat Tanzania tu ada apa? Mesti jawapan orang hitam, binatang dan savanna (tu pun kalau tau apa tu savanna)
Macam mana nak bagi jawapan yang bernas kalau otak tak boleh fikir jauh skit dari kepompong hiburan tu...

Belum lagi masuk bab sejarah dunia. Sejarah perjuangan Tanah Melayu pun tak berapa pas. Macam mana nak lahirkan rakyat yang patriotik.. dan menghargai negara sendiri,
 
~ ~ Miz dah bagi warning posting kali ni "Macam la dia baguzzz sangat"..

Well - Memang itu lah sikap orang kita kan.. orang cakap lebih skit mesti kena cop "macam la dia bagus sangat"..

Just my two-cents view.

Jangan mare.

Thursday, 26 September 2013

Renew Permit Bibik

Miz tiap tiap tahun renew permit bibik.. tapi tiap tiap tahun juga lah asyik lupa je..so, kali ni Miz abadikan kat sini, untuk rujukan masa depan sesiapa dan diri sendiri juga.

Ada 2 cara:
1- Guna servis MyEg - yang ni rsanya mesti senang, tapi Miz tak pernah cuba lagi.. sapa pernah cuba boleh share - untuk tahun depan :-)

2- Pegi ke Imigresyen.
As for me, since di Putrajaya - pegi la pejabat Immigresyen tu.. dekat je dan parking pun senang. Jangan parking merata nanti kena saman. Parking kat padang. Free je.

Perlu siapkan:
i. Bank draf RM495 (rate 2013) atas nama KETUA PENGARAH IMMIGRESYEN MALAYSIA.
ii. Surat doktor (FOMEMA) kalau maid masih baru, and since maid Miz dah tahun ke-8 kat sini, takde lah isu FOMEMA tu..

that's all!
Pegi ke tingkat 2; beratur di kaunter pertanyaan, dan nyatakan tujuan - pegawai bertugas akan bagi nombor.

Nombor tersebut adalah untuk pembayaran levi.
Lepas bayar, kaunter pembayaran soh pegi ke kaunter 1 atau 2. tu untuk tampal sticker.

Kat kaunter tampal sticker tu, tunggu sampai pegawai dia ada, then serahkan passport maid dan Pegawai berkenaan akan bagi nombor.
Dia kemudian akan masuk ke 'dalam' untuk buat kerja-kerja menampal sticker.
Bila siap, dia akan kembali ke kaunter dan panggil nombor ombor yang dah siap.

Bila dah dapat passport semula, semak butiran, semak sticker dan kalau semua OK, boleh blah kay...

Less than 1 hour.

Monday, 16 September 2013

Urut Badan


Sesiapa yang pernah 'terkehel' sahaja yang tahu siksa jiwa dan raganya... Memang sangat tersiksa... Semalam Miz terkehel pinggang... tah pasal apa pun tak dapat nak kesan puncanya. Tapi yang pasti, memang dia akan 'tangkap' di bahagian pinggang. Berjalan, baring, duduk semua tak kena. Kesudahannya, sama ada jalan bongok 3 atau jalan tonggek itik.. semuanya untuk tarik sakit tu dari bahagian pinggang..


Macam-macam tukang urut Putrajaya Miz call, Kak Yong, Nek Mus, Hani - semuanya tak available. Faham-faham jer la, last minit dan hari cuti umum, ramai la yang ambil kesempatan
nak servis badan ni..

The last resort - pegi berurut kat Alamanda - Reborn. Tokey tu suggest ambik urut + cupping (ala-ala bekam buang angin) which is RM108.. kalau urut satu badan RM87...halal jer la labu... Rm108 pun RM108 lah..janji hilang siksa tu...

Tukang urutnya adalah warga China, wanita, lingkungan 30an.. memang satu badan dia urut, sangat puas hati.. kiranya berbaloi la Miz spend banyak tu...Alhamdulillah, berkurangan sakit Miz... hopefully besok bangun pagi terus hilang lah... Insyallah :-)

  

Sunday, 15 September 2013

Pregnancy Pillow

Macam-macam bentuk, bermacam gaya, katanya membantu menyelesakan dan melegakan.. 

Miz dulu sampai anak ke-3 tak pernah tahu menda ni wujud di dunia fana ni... tahan ler kita sakit pinggang turun naik katil bagi mendapatkan posisi selesa... 

kekadang dapat, dapat ler tido... kekadang tak dapat - mula la mengelitin nak cari MC sebab mata ngantuk giler, memang malas nak kerja (over sokmo)!
 
Harga, hmm boleh tahan lar jugak.. ada a few blog yang offer bantal ni... to be fair, Miz ambil a few and the price offered..

1. Facebook Sofea Suhaimi (Maternity Pillow)
https://www.facebook.com/sofea.suhaimi.102?fref=ts
RM165 - RM200 - RM245

2. Facebook Maternity Pillow
https://www.facebook.com/pregnancymaternitypillow?fref=ts
RM220

3. Facebook Pregnancy Pillow
https://www.facebook.com/PregnancyPillow
RM290 - RM390

Masing-masing ada kelebihannya sendiri, terpulang pada pemilihan masing-masing jua lah... :-)

Yang penting, jangan asyik monteng kerja je tau masa mengandung ni.. walaupun sebenarnya Miz dulu memang asyik cari MC.. doktor pulak senang je nak bagi kat ibu mengandung ni.. dulu lar, sekarang Miz tatau macam mana... dah lama tak mengandung.. hehehehee....


Sunday, 21 July 2013

Sindrom Ramadhan

Tiba je Ramadhan berpusu-pusu orang ke Masjid untuk mengerjakan solat tarawikh beramai-ramai.. Alhamdulillah, sesama kita mengimarahkan masjis (betul ke istilah tu).
-- mesti puji dulu lepas tu baru kutuk --

Tapi tak perlulah sebab desperate nak dapat pahala tarawikh di masjid sampai segala anak kecik diheret digendong ke masjid bersama.. sudahnya baby tu menangis tau ke dia menangis dalam hati diam-diam, takde bunyi.. budak-budak kecik tu baik sangat ke boleh duduk diam behave gila tak melompat berlari ke sana-sini.. bersimpang siur berlari celah-celah saf orang tengah solat tau!

Miz hari pertama memang pergi Masjid Besi (desperate nak dapat pahala tarawikh di masjid.. hihiii). And that's the one and only time this year! From that moment on, Miz dok rumah je lah.. Dah tak kuasa nak g masjid lagi. 

Why?

Sebab Miz pulak yang berdosa sepanjang solat Isya 4 rakaat dan sepanjang solat tarawikh 8 rakaat tu. Masa solat isya, ada sorang ibu di saf depan Miz, anaknya dalam 4 tahun kot.. and maybe someone yang hyper... dari angkat takbir, sampai ke bagi salam dia tak berhenti melompat! Can you imagine that..and I was really worried he'll step on my bag - dalam tu ada spek. Haduhh.. Agak2 apa la pahala solat yang Miz dapat dengan hati yang berdebar-depar dan mata yang 'sedikit' liar tu?  Takpe lah, Miz beralah.. untuk tarawikh pindah ke bahagian lain.

Depan Miz jugak - yelah kalau belakang tak nampak kan.. ahaks ;-) Ada ibu dengan anak kecil, dia baringkan kat sebelah dia. Lepas je angkat takbir, budak tu merangkak merentasi saf Miz - barely missed my bag (Syukurrrr alhamdulillah) and ke belakang. Dalam hati Miz, alamak budak ni, kalau ada orang niat tak baik ambik budak ni sapa tak tahu (masa bersolat adalah masa yang paling sesuai untuk analisis keadaan - tanda tak kusyuk solat). Agaknya mak dia pun fikir benda yang sama - and dia batalkan solat dia n bergerak merentasi saf Miz, dan ke belakang untuk mengambil anak dia. Sudahnya - saf dia rompong... 

Haduhai... ibu-ibu yang bawak anak pegi masjid ni, pelik jugak sebab ghairah nak duduk saf depan.. ye lah masing2 nak dapat pahala lebih kan... anak taruk kat sebelah. Habih tu - tak ke lompong saf tu???
Nak dapat pahala, akhirnya dapat dosa.. yang makmum lain (macam Miz ni - sama la berdosa juga akhirnya...)

This entry might be a bit harsh - tapi untuk peringatan bersama.

Untuk renungan juga - Ulasan UAI berkenaan perkara ini "Membawa Anak Aktif ke Masjid"



Reno Rumah - Part 2 - Pekerja Indon untuk disewa!

Hampeh, kontraktor kata 2 minggu siap sampai sekarang tak settle lagi. Bukan nak mengata - tapi mengatalah jugak. Kontraktor Melayu - memang janji tak ditepati. Nasib baik ada agen dan dia buat langkah bijak tak bayar penuh pun lagi..heheeh.. so, tak la terasa kena tambah + tambah + dan tambah lagi RMnya. Duit RM2000 yang kitaorang bayar awal-awal dulu dia pegang. Fuhhh sib baik betul! Sekarang, we ols direct dengan pekerja dia je.. Kuli n kontraktor pun dah krisis sekarang - tokey tak bayar gaji kuli. Apa da.. Memang tak meniaga lama la buat cam tu..

Memang kiraorang nasib baik betul la reno rumah ni hari tu thru agen, En Wan Fauzi. Dia yang suggestkan kontraktor ni, dulu ok katanya. Tapi syukur sangat-sangat En Wan Fauzi ni sangat bertanggungjawab, dia tak lepas tangan...Sekarang pekerja directly under him.. dia yang bayarkan gaji harian set-set ni... Dia yang belikan makanan.. dia beli apa2 keperluan lain yang tak cukup. So, kalau sesapa nak buat reno area Putrajaya ni, Miz recommend En Wan..

Apa2 jom layan progress setakat last week, we ols dah malas nak amek gambar sbb tak bergerak sangat.






Nanti Miz update lagi what happen to the house kay.

Tuesday, 25 June 2013

Harga TIles - tempat tiles murah - RENO PART 1

UPDATES:
ALL TILES SOLD OUT ALREADY.. THANK YOU :-)
-------------

Bila google, tak banyak info pasal harga tiles, corak tiles.. tapi tempat nak cari tiles memang banyak.. sampai tak tahu nak pegi mana. Jalan reko.. sungai chua..nilai..
So, rasanya tempat yang Miz pegi memang murah. Mungkin ada tempat yang lebih murah - tapi tak larat nak menjelajah sesatu dan at last patah balik kedai yang sama - typical of a woman la kan..

Lokasi: Jalan Reko, kalau dari Econsave Bangi turn left, pass by Petronas dan 1st traffic light - kat belah kira tu lah kedai dia.
"JOHAN TILES"

Range harga.. pergh.. memang berbaloi-baloi.
Tiles 2' x 2' (utk lantai dining hall) - From RM9.80 (tokey kasi RM9.50)

Tiles 1' x 1' (utk lantai dapur, bilik air - apa2 lah) - From RM1.50

Tiles dinding bilik air - Miz amek yang 10inci x14inci - RM2.80 (tokey kasi RM2.20)

Sinki - Range dari RM60 (harga tokey kasi) - RM400.. pilih la nak yang mana

Toilet bowl, sink, shower head, kepala paip dan lelain semua ada..

Semua Miz ambil kat sini.. one stop center gitew..
Pilihan untuk tiles memang berbaloi.. tapi utk lelain kelengkapan tu, boleh lah... tak perlu fikir nak pegi kat kedai DIY lain, Jimat masa.. harga juga berbaloi-baloi..
Cuma sales girls dia je garang gila, bercakap macam nak bergaduh.. haha.. tapi sebenarnya mmg gaya diaorang bercakap macam tu, so jgn takut-takut atau rasa 'intimidated' kay.. pilih atau tukar fikiran byk kali - don't worry.. amoi tu layan..

Promote kedai...kena minta komisyen dengan tokey nih...

























Thursday, 20 June 2013

Batch Mana?

Ada sesetengah orang terus familiar dengan frasa ni :-)



Hari tu Miz memenuhi jemputan 'House Warming' dari sahabat lama. Baru beli rumah kat Presint 18 (kot tak silap) Fuh, memang lebih dari setengah juta! Gitu lah rumah kat Putrajaya ni, melangit harganya.. Rezeki dia ada lebih skit hubby dapat bonus 10 bulan dari syarikat minyak. Alhamdulillah, kita pun tumpang seronok dan excited tengok rumah dia.

Nak dijadikan cerita, masa Miz sampai, bersekalilah bersama-sama dua-tiga orang jiran Cik Leha. Yang kaum wanita ni, Cik Leha la sambut. Salam peluk cium laga pipi bagai. Kaum bapa pula, hubby Cik Leha - Si Man yang sambut.
Yer la pertama kali jumpa jiran, berkenalan ler skit-skit kan. Sambil-sambil tu Miz sempat tangkap bibit perbualannya. Jiran tu bertanya pada Si Man - "Batch Mana?"

Tadaaaaaaaa..........

Bermula lah skrip yang Miz pasang telinga (bukan nak bizi body tapi bizi la jugak~) hehe..

Jiran: Batch mana?
Si Man: Ah... batch?
Jiran: Intake..
Si Man: Intake..?
Jiran: P**..
Si Man: oohhh Persatuan penduduk eh.. saya belum daftar lagi (nak tergelak tapi maintain sbb tgh bizi pasang telinga kann)
Jiran: terkulat-kulat terpijat-pijat tersipu-sipu dan tersenyum kelat dan er er er....
Si Man: Jemput la masuk makan.....

dan Miz pun masuk makan dengan kenyangnya....

Memang sangat stereotype... di-stereotype semua orang dari skim perkhidmatan yang sama (skim perkhidmatan tu je kot dianggap mampu beli rumah sendiri. sedih kan)
Apakah?
Maka.. PENGAJARAN..
Setiap kal bertemu jiran tetangga - jangan diusul batch mana.. intake mana...pangkat apa...

Jiran kita, semuanya jiran kita jua... tak kira kedudukan dan seniority - asal JIRAN SEPAKAT, MEMBAWA BERKAT...