Tuesday, 29 September 2015

The End : KUL - CDG - KUL

Tips kat Airport CDG:

1. Sila pastikan kita tiba di airport awal.

Flight MAS kami jam 12 tengahari, tapi jam 7.30 pagi dah naik teksi untuk ke airport. Teksi Pakcik Mie dah booking siap-siap dengan driver yang sama masa kami sampai kat airport Orly.
Sememangnya sesapa yang boleh ber-french memang sangat membantu part-part ni.. Kebanyakan pemandu teksi di Paris kurang fasih berbahasa Inggeris, tidak seperti di Amsterdam dan Swiss. 

Kenapa mesti tiba awal?

A: Ada masa untuk check-in kan beg

- Sampai je airport terus lah buat check in sebelum ramai orang beratur. Perlu selesaikan urusan check in beg baru boleh buat VAT. Kenapa? Kerana untuk buat VAT dia perlukan Passport.

B: Ada masa yang cukup untuk buat tax-refund (VAT)

- Proses VAT ni ikut nasib. Kalau malang nasibnya, panjanglah barisannya. Maka - selesaikan lah urusan check in beg barulah beratur untuk proses VAT ni. Hati tak ler berdebar je takut flight terlepas atau kaunter check in tutup.
- Sila pastikan barang tu ada kat beg berasingan dgn beg yang dah di check in - kengkadang officer kat kaunter nak tengok barang tu ada, bukan resit palsu.
- Perlu beratur untuk dapatkan cop kastam dulu, baru beratur semula di kaunter syarikat untuk serahkan tuntutan kita.
- Tuntutan ke CREDIT CARD jauh lebih mudah, lebih murah dan cepat dari tuntutan tunai. Tidak perlu beratur, masuk dalam peti surat sahaja.
Sila tengok betul-betul kat resit yang dapat VAT tu. Serahan VAT akan ikut syarikat sepertimana di resit kita.


Tapi jangan bimbang, VAT ni sebelah-sebelah tu je. Cuba pusing-pusing skit. Saya hari tu - pegi tanya kat tourist guide China je mana nak masukkan resit tu.

Boleh juga rujuk blog ni dan ini untuk sedikit idea tentang tax refund.
Ikut je penunjuk arah untuk ke tempat tax refund ni

 C: Ada masa yang cukup untuk tengok airport CDG dan DUTY FREE SHOPPING!!
- Entah kenapa, kami jumpa beberapa kedai yang tak berapa happening (habis gak duit beli coklat) dan kedai Long Champ je... ingat ada yang Channel ka, kedai jam ka, apa kaa... Mungkin kat terminal lain (CDG-KUL adalah di Terminal 1). Kalau rajin explore boleh pegi ke terminal lain. itu sebab penting sampai awal dan masa ini lah boleh ronda-ronda...

ok, habis sudah cerita ku, pengalaman kami sekeluarga melancong ke 4 buah negara bermula dri Switzerland, Amsterdam, Rome dan Paris. Kini aku dan Along dalam misi untuk mengumbul dua guni lagi untuk destinasi seterusnya. 

Ku tinggalan cerita ini dengan beberapa gambar sebelum dan selepas..

Sebelum ke Europe - ini adalah saat aku suprisekan anak-anak! 

Ni masa mula-mula bagitau the kids kita nak pegi Europe - tunjukkan diaorang tiket Disneyland! Depa tak percaya! And then Kakak was like "Wah! Kayanya kitaaa!!Yeay-Hi!!" Hehe... precious sangat moment tu!

Dan di bawah adalah gambar-sambar semasa nak berlepas ke Paris dan gambar dalam flight KUL - CDG


Menunggu di KLIA - One step closer! 

 Dapat naik dulu -  jasa bawak budak-budak Sofea dan Khadija! Hehee




 



 


Seat Business Class.. Kami paling last keluar dari kapal terbang, cabin crew pun sporting - suruh ambik gambar kat sini.. Hehe merasalah duduk kat seat besar dan lebar ni...


Sebelum keluar kapal terbang, sempat lagi posing di seksyen Business Class :-)


Dah sampai CDG 
  
Gambar-gambar setibanya di CDG dan semasa menunggu teksi


 

The ladies tunggu The Gentlemen ambil begasi
Ok, settel begasi! Next is to Gare de Lyon
Tunggu giliran teksi ke Gare de Lyon. Sejukknyaaa.... around 9 am...13 darjah celcius
  video

Along dok sembang dengan driver teksi....

video

~ T A M A T ~








Jalan-jalan Paris - Day 3

Hari ni hari terakhir untuk menikmati kota Paris. Esok dan nak balik. Pelik tapi benar, aku sebenarnya dah muak jadi pelancong! Hehee... penat/jemu tu dah terasa!

Aku memang ikut je mana Pakcik Mie nak bawa... aku memang tak study langsung Paris ni. Agenda hari ini adalah ke Louvres, Arc de Triomphe, Avenue Chames Elysee dan... erm tu je!
 
Pakcik Mie punya agenda cari strap jam dan jam sampai berjam-jam.. Mula mula semua rajin nak ikut, tapi lepas tu tunggu je lah.. tak larat nak jalan kaki cari kedai... Jadi, Pakcik Mie pegi cari sendiri kami lepak kat kota Paris sambil menikmati cara menggunakan tandas awam! Sambil makan aiskrim, sambil tengok orang lalu lalang dan test guna tandas awam tu juga! Ingat senang ke dapat peluang nak guna tandas awam kat Paris!  Hahahaaa... Rugi tak ambik gambar! Konon malu la pulak sebab ramai juga orang beratur nak guna tandas tu. Over la pula kan..

Jadi untuk agenda hari ni, aku sertakan gambar jer lah ya... in not so particular order...

Stesyen metro yang penuh dindingnya dengan iklan. Kemas dan Bersih.

Orchestra Italian "Boy Band" di dalam underground metro. Hebat! Sangat professional muziknya!



Iklan di dinding salah satu metro



Stesen Metro Corvisart

Stesen Metro Couronnes - dinding brick putih, bersih je...

Stesen Metro Chatelet

Bakeri

Kedai roti ni sempat kami rasa menunya. Sedap tak terkata walau hanya butter croissant dan roti peach dan aprikot. KAlau tak kerana tunggu kedai jam Pakcik Mie buka, kami mungkin tak singgah membeli di sini. Blessing in disguise.

Masih terbau-bau kesegaran roti yang baru dibakar! Murah sangat hanya EURo1,5 sahaja untuk roti inti coklat... Kalau RM1.5 kat sini roti gardenia pun tak dapat Di Baker's Cottage Presint 8, roti coklat sebegini harganya RM3.50 sebuku yang lebih kecil.

Di luar TODS sahaja..Bukan keutamaan aku shopping beg-beg ribu-riban ni.. 

Pattisserie. Kedai roti.


 Sebelah kiri - Butik Coach. Depan sedikit - Butik Cartier. Aku tengok sahajalah orang beratur. Aku dah dapat beg kulit oren kat Rome cukup lah. Jenama local sahaja. Kat sini lah kawasan kami menunggu Pakcik Mie.Di tepi tandas awam di Kota Paris! Hahahahaa!

 Satu-satunya gambar family yang "menjadi" masa kat Paris! Owhhh rugis rugis!!

Suka gambar ni..


video


Gambar ni menandakan THE END of our time in Europe . Sob sob sob..

Kesimpulannya:
Aku suka Paris! Rasa nak explore lagi.. walau apa pendapat orang lain, bagi aku - tiada orang yang sombong, tiada bau hancing atau kotor di dalam metro.. aku kagum dengan pemuzik jalanan di dalam metro.. dan pengalaman kami adalah manis di Kota Paris ini.. Kota romantik - hmmphh pegi dengan anak-anak mana nak beromantik nya.. 

Paris - tunggu aku datang!

Next: The End - Airport CDG
Atau: Kami di AirBNB

Monday, 28 September 2015

Jalan-jalan Paris - Day 2 DISNEYLAND PARIS - Tips & Tricks!

Agenda hari ke-2 di Paris adalah DISNEYLAND! Ini memang yang ditunggu-tunggu oleh anak-anak! Kononnya nak bertolak awal pagi... dan nak mengejar first ride dan beratur untuk ambik Fast Pass..

Hampagas semuanya... kami bangun agak lewat dan hari dimulakan menjelang tengahari...  Agak merugikan kerana akhirnya, kami hanya dapat naik 4 rides di Disney Studio dan 1 ride di Disney Park. Bersedialah untuk beratur selama 50 - 60 minit di setiap ride!

Tips Disneyland Paris
1. Belilah di website rasmi sahaja.
2. Untuk mendapatkan tiket murah, belilah tiket "low season". Di website rasmi Disneyland ada memaparkan "restriction date". Pada tarikh tarikh tertentu harga adalah lebih murah.
Harga Jun 2015: 1 day two parks MINI Tickets -  Euro 62 utuk dewasa dan Euro 55 untuk kanak-kanak.

3. Elakkan hari minggu atau hari cuti kerana harga tiket lebih mahal dan pengunjung lebih ramai. Perlu beratur lebih lama sama ada untuk bermain atau untuk membeli makanan.

4. Rancang perjalanan dengan baik - mulakan di awal pagi untuk mengoptimumkan masa sepenuhnya. Jika beli tiket untuk 2 taman tema... perlu bijak menguruskan masa.

5. Rebut FAST PASS terlebih dahulu sebelum beratur untuk mana-mana permainan! FAST PASS ini berada berhampiran di tempat permainan tersebut. Contohnya, FAST PASS untuk Ratatouille berada di hadapan 'Restoren' Gusteau yang berada di kawasan Ratatouille itu sendiri. Anda boleh bermain di mana-mana tempat dahulu dan kembali semula untuk masuk mengikut masa yang tertera di Fast Pass anda.Perlu ingat - Fast Pass adalah terhad! Sapa cepat dia dapat! Tips fastpas boleh di baca juga di sini .

6. Taman Tema Disney Studio tutup pada jam 5 petang, Sebaiknya mulakan lawatan di sini dahulu dan kemudian sambung ke Disney Park (Sekiranya anda membeli tiket untuk 2 taman tema). Perarakan watak-watak Disney akan bermula jam 6 petang, jadi jangan lepaskan peluang untuk menyaksikan perarakan!

7. Ambil risiko - Bawa makanan dan minuman. Selalunya kita akan berada di sini lebih dari 6 - 8 jam. Dalam tempoh tersebut, perlu sekurang-kurangnya 2 kali makan dan berkali-kali minum! Jika 'lepas' dari pemeriksaan, kita dapat menjimatkan masa untuk beratur membeli makanan (saya beratur selama hampir 30 minit untuk membeli makan malam!). Kemungkinan pemeriksaan hanyalah untuk senjata tajam dan merbahaya.. sebab rasa dia tak tengok 2x pun pada makanan yang dibawa..

Makanlah semasa beratur untuk bermain.. Jimat masa... Bekal seperti pisang, biskut, ketupat dan pulut senang untuk di makan. Saya juga membawa 4 botol air mineral, tetapi tidak mencukupi selama 8 jam di sana.. Tapi jangan malu-malu sila lah refill di toilet ya...


8. Masuk lah awal sedikit di Disney Park untuk bergambar di hadapan istana dan cari 'port' yang sesuai untuk perarakan. Orang ramai akan mula memenuhi /duduk bersila di kaki lima di sepanjang laluun perarakan untuk mendapatkan 'best view'. Jika kita di belakang, memang tak nampak apa-apa sebab mat saleh ni tinggi-tinggi. Kita berjinjing belakang depa pun tak nampak apa-apa! Kesian anak-anak kalau dah datang sini tapi tak nampak watak-watak istimewa ini. Pertunjukan bunga api juga bermula jam 10 malam (tak silap) tapi tak kuasa nak tunggu.. memang dah flat gila..

9. Kena standby untuk belanja jajan seperti aiskrim, gulale (cotton candy), crepes, muffin dan aiskrim lagi. Kenang-kenangan seperti keychain dan magnet juga tidak harus dilupakan!


10. Pakailah kasut sukan.. Anda akan menyesal seumur hidup kalau pakai sandal atau kasut bertumit.


Sebelum main apa-apa gambik gambar dulu
Tempat pertama di tuju untuk Fast Pass, 
tapi dah habis - ye lah tengahari baru sampai kan...
Ambik je gambar dulu walau kecewa Fast Pass habis.
Sila lah buat kira-kira harga aiskrim ni ya.... 
kami ulang 4 - 5 kali aiskrim sepanjang di sini

 
 Game pertama yang kami main... Crush Coaster... 
nasib baik best... Best giler!
terubat mood budak-budak ni lepas sejam menunggu

Pulut dan serunding daging kami makan sambil menunggu giliran ..
Barisan yang nampak macam pendek, tapi sebenarnya kat 
dalam macam ular berbelit-belit punya lah ramai orang...
Lepas tu lapar makan lagi lah apa-apa yang ada.. 
bekal bawak pun tak cukup..
Nak main ni pulak.

3 beradik ni beratur sendiri, kesian diaorang dekat 
sejam lebih baru dapat naik. Ibu dan abah tunggu kat 
tepi pagar ni je.
 
Lapar je manjang
Ok singgah kedai dulu sebelum bergerak ke 
Disney Park lepas ni.
Action je lebih tak beli pun.. mahal.. kami beli 
key chain dan magnet je.
Semua orang pun bergerak ke arah yang sama...Disney Park
Eh eh... sama lah orang Malaysia kat belakang tu... 
tapi tak tegur kita pun :-(
Kaki lima kedai semua dah kena booking.
Abang macho pakai beg bunga-bunga yang ibu jahit. 
Bravo Abang! Misi nak mencari makan malam. Masa ni 
semua orang lapar dan belakan dah habis. Cafe pun dah banyak kehabisan makanan. Doa je ada lagi rezeki kami masa ni...


Kesian budak-budak ni.. lama kena tunggu, sampai 
kena marah (mak bapak pun tipis imannya bila lapar 
dan penat ni).. baru dapat makan. Fries pun jadi lah 
janji dapat isi perut. Panjat window sill baru la nampak
 perarakan Disney.

Time ni mencabar nak cari port / tempat / tempat duduk. Sebab hampir takde ruang untuk duduk. Aku nekad je suruh Sofea dan Khadija panjat 'window sill' kedai makan dan berdiri di situ. Kalau tak kerana berdiri kat window sill, memang tak nampak lah Disney Parade tu. Untuk keselamatan, aku berdiri/bersandar di hadapan budak-budak ni. dapat lah diaorang secure makan sambil tengok parade dan bersandar kat aku... 

Kami balik lepas habis parade yang pertama ni. Tak larat dah nak tunggu pertunjukan bunga api sebenarnya. Lepas parade yang pertama tu baru lah dapat pusing-pusing Disney Park cari mainan apa yang boleh di main. Tenaga dan masa dah banyak habis di Disney Studio.. kat park ni macam kureng skit, mungkin sebab dah penat. Nasib baik masuk Alice in Wonderland, dapat la juga merasa 'quality park' kat sini.

Sampai di metro kawasan rumah, dah hampir jam 10, sedang elok dengar orang azan Isya dari dalam rumah/bangunan kat situ. Sememangnya kawasan yang kami duduk kawasan orang Islam, kedai-kedai makan pun banyak kedai Muslim (Gancourt). Kitaorang singgah beli pizza daging dan ayam untuk di makan di rumah. Yummeh.



Next: Paris Day 3