Tuesday, 20 October 2015

Tips Memilih Apartment untuk di sewa (Tips Airbnb)

Ada juga terselit sedikit kekesalan .....
"Patutnya aku......." dan "Kalau lah......"

Hehehee..

Tips memilih apartment

1. Pilihlah yang dekat dengan station tram/tren/bas. Senang nak angkut/simpan beg, tak perlu berjalan jauh untuk ke stesyen dan sekiranya tiba lewat malam, tidak perlu risau keselamatan kerana apartment dekat sahaja. 


2. Pastikan komunikasi dengan tuan rumah dilakukan secara terperinci dan lebih awal untuk alamat /landmark yang tepat bagi lokasi rumah tersebut. Perjelaskan semula landmark yang agak umum.. seperti -  behind the pizzaria / in front of the river / accross the bridge ..
Nanti bila dah sampai baru tahu ada 4 - 5 pizzaria kat situ, yang mana satu??
 Lebih baik minta terus GPS Location apartment tersebut.

3.Utamakan yang ada lif! Lebih lebih lagi jika kita ada beg yang berat dan besar! The elavator is EVERYTHING!!!

4. Apartment yang boleh check in awal. 
Ini faktor yang paling besar sekiranya flight kita sampai awal pagi..  boleh terus simpan beg dan teruskan dengan program yang dirancangkan!


Geneva: Kalau lah dari awal aku comfirm betul-betul alamat dengan Hayley, tak le buang masa dekat 1 jam pusing seret beg macam kera kena belacan cari rumah. Tanya orang semua tunjuk tempat yang lain-lain... memang boleh gaduh laki bini. Stress! Dari jam 5 tiba Geneva, jam 6 lebih baru dapat masuk rumah, dan semua orang dah penat seret beg. Masuk rumah kejar solat dan malas dah nak keluar.. Hampeh..
Rugi dekat-dekat RM74 sebab dah beli tiket konon lepas letak beg nak pusing sekitar Geneva.
Good thing: Apartment ada lif. Fuh lega! Peralatan sangat lengkap, toilet best, bersih dan view sungai sangat spectacular!
Review: Lokasi : 10 | Harga : 8 markah | Overall : 9 markah

Amsterdam: Patut aku cari apartment yang boleh check in awal... sampai awal jam 8 pagi,lepas tu baru nak kol tuan rumah tanya boleh nak simpan beg sahaja dulu.. Huh nya dia bantai charge satu beg EURO9 dan aku ada 3 beg - Dah rugi RM108.
Apartmeny tingkat 2, tiada lif. Mengah!
Good thing: Apartment ni dekat dengan tram point, kedai pizza dan attraction within walking distance. Tata rias urban modern - selesa dan "empuk", toilet best, Peralatan memasak mencukupi.
Review: Lokasi : 10 | Harga : 7 markah | Overall : 8 markah

Rome : Juga kes sama.. Flight kami tiba jam 3 pagi di Rome. Boleh check in jam 1 petang. Jadi alternatif adalah tidur kat airport dulu sampai kol 7.30am dan kemudia baru pegi ke Central Station untuk simpan beg. Nasib baik satu beg EURO6 sahaja... but still - aku rugi RM72... banyak boleh beli souvenier tu...
Good thing: Apartment ni dekat dengan stesyen metro dan dekat dengan Carrefour. Ada lif, kelengkapan sangat lengkap, toilet sangat-sangat best, ada mesin basuh (MAK SUKA!).
Review: Lokasi : 10 | Harga : 7 markah | Overall : 8 markah

Paris : Sampai jam 11.30 dan boleh terus check in.. tapi masalah lain pulak.. Komunikasi! Bilanak kol signal di kawasan tu tak jelas.. terputus-putus... ni lagi geram.. Dah sampai tapi tak jumpa rumahnya.. hehee
Kemudian apartment berada di tingkat 4 dan TAK ADA LIF!! 
homaigoat! Lesson learned! 
Lokasi dengan stesyen metro dalam 7 - 8 minit berjalan kaki. Sebenarnya tak jauh sangat, tapi bila pulang malam dalam keadaan letih - 8 minit jauh jugak tu, khususnya dengan budak-budak!
Kawasan kejiranan adalah "middle-class" dengan majoriti pendatang yang beragama Islam jadi mudah nak dapatkan makanan halal. Cuma.. ada juga perasaan takut bila tengok kiri-kanan orang berkulit hitam.. racist jugakah aku??
Good thing: Peralatan memasak sangat mencukupi (siap ada bawang putih dan bawang merah aku siap habiskan hahaha), ada mesin basuh dan bersih.
Review: Lokasi : 7| Harga : 8 markah | Overall : 7 markah

Lauterbrunnen : Kami tinggal di asrama. Satu bilik berlima. Harga semalam untuk 5 orang sama harga 1 malam apartment di Paris! Setakat 3 hari kami di sana, memang sesuai sangat dengan lokasi dan harganya..
Good Thing: Lokasi ok, kemudahan ok, harga ok.
Review: Lokasi : 10 | Harga : 8 markah | Overall : 8.5 markah

Ibis Amsterdam : Penginapan yang dipilih kerana sampai di Amsterdam waktu malam dan dipilih kerana free shuttle bus dari airport. Rugi lah kalau ambil apartment kan. Kemudahan sangat baik dan berbaloi dengan harga yang murah, bersih dan menepati hajat untuk berehat. Cuma agak jauh dari kota Amsterdam.


Review: Lokasi : 10 | Harga : 10 markah | Overall : 10 markah

  Di masa hadapan aku mungkin pilih:
- Sekiranya pergi berdua - mungkin nak try hotel cap ayam...
- Apartment - MESTI ada lif!
- Lokasi yang BETUL-BETUL SEBELAH stesyen metro/tram/train
- Ada kemudahan untuk check in AWAL  
- Boleh tumpang beg secara FREE


0 comments:

Post a Comment