Wednesday, 19 November 2014

Pukul bini


Terkejut bila tau ada kawan kena pukul. Dengan laki sendiri. 

Macam.. eh, bukan ke ni modal orang nak buat drama je ke? Kan..

Ibu muda, anak baru nak setahun, gaji besau, pegawai tinggi. Lawa, sedap mata memandang.
Suami - Keja bukan calang calang, dari family kaya, gaji lagi besau dari bini dia.
Kenapa sampai nak pukul bini sendiri? Bahlul la sangat.

Bila aku serkap jarang nampak lebam di lengan, "Woi ko kena pukul ke ni" dia cepat cepat tutup. Tapi lepas tu baru dia buka mulut. 

Bagai zaman tengkujuh sekarang,mencurah-curah dia cerita. Rasanya tak tahan dah tu. Nak cerita dengan mak bapak, boleh jadi krisis, nak cerita dengan kawan, takut jatuh air muka suami.

Punca: Suami dia sangat ego. Tak boleh diri dipersoalkan. Secara asasnya memang bini tak boleh menjawab langsung. Kalau dah wanita zaman sekarang, belajo tinggi tinggi, public speaking hari-hari, mana ada yang tak menjawab? 

Punca juga: Suami pandang rendah keluarga isteri. Adik ipar yang tumpang duduk kat rumah pun dia selamba suruh keluar cari tempat lain. Bini mana yang tahan, kalau adik sendiri laki halau?

Mertua juga diremehkan dan dipersoalkan bila si isteri ni bagi duit. Ditanya, bapak awak kaki judi, mak awak boros beli barang asyik berhutang, buat apa awak bagi duit lagi..
Bini mana yang tahan keluarga kena hina macam tu.

Apa lagi, PANGGG! kena lah sebab melawan/ menjawab...

Entahlah, aku sebenarnya tak tahu nak bagi nasihat macam mana. Takut kita pula dijadikan asas kepada sesuatu keputusan itu.

Hakikatnya, aku memang tak suka. 

Dari si anak membesar dalam suasana mak di pukul, dia hilang hormat kepada ibunya, sebab ibu tak hormat diri sendiri.

Dari cuba pertahankan satu ikatan yang tiada kebahagiaan, kebebasan dan hormat menghormati, lebih baik nyanyi lagu Mas Idayu tu. Lebih baik aku angkat kaki.. aku bosan, bosan dengan sikap mu.. hehehe.. Perpisahan adalah jalan terbaik.. Cari laki lain yang boleh lindungi dia, dan anak itu boleh membesar dengan bapa tiri yang baik.. yang boleh mendidik dia dari kecil bahawa senya wanita itu perlu dihormati, dilindung dan dikasihi.

Wanita itu juga perlu tahu hormat diri sendiri.

Balik ni nak peluk Along kuat-kuat. 

Terima kasih Yang sebab tak pernah jentik I. Tak pernah tinggi suara walau pun kena bebel teruk dengan I.

Terima kasih Ya Allah! 

What would you do?

 

0 comments:

Post a Comment