Monday, 10 February 2014

Kufur nikmat suami

Assalamualaikum..

Wah, sejak 'berkenalan' dgn Prof Muhaya ni, macam-macam 'kecelikan' yang dapat..

Antaranya...

"Wanita yang masuk syurga adalah wanita yang menjaga solatnya, auratnya dan tidak kufur nikmat suami". 

Betullah, semua orang tahu - tiket syurga solat kan.. same as jaga aurat. Tapi Miz selalu tak sedar tentang diri ini sering juga kufur nikmat suami.


Suka ungkit pemberian suami? 
Suka ungkit apa yang suami tidak beri?
Tidak berterima kasih pada suami?
Sering lupa kebaikan suami?
Tidak bersyukur ADA suami? 

 Daripada Sayidatina Aisyah .h.a., telah berwasiat Rasulullah s.a.w.

"Hai Aisyah, adalah kebanyakan wanita apabila diberi; tiada bersyukur dan apabila ditimpa bencana tidak sabar. Apabila dipalingkan muka daripada mereka, mereka akan mengadu-ngadu dan mengkufuri nikmat.

Memperkecil Jasa Suami

Aku bertanya lagi, “Ya Rasulullah, bagaimanakah yang dikatakan mengkufuri nikmat itu?”

Sabdanya, “Kerana bahawasanya wanita itu di bawah jagaan kaum lelaki, kemudian beroleh anak dua atau tiga orang, lalu berkata, Demi Allah tiada aku lihat padamu (suaminya) walau satu kebajikan.

"Hai Aisyah, apabila berkata seorang wanita kepada suaminya; tiadalah kulihat satu kebajikan pun daripadamu; maka ditolak oleh Allah segala amalannya.

"Apabila seorang wanita menyakiti suaminya dengan lidah, maka Allah akan menjadikan lidahnya pada hari kiamat sepanjang tujuh 70 hasta lalu diikat ke belakang tengkuknya.

"Seorang wanita memandang suaminya dengan pandangan jahat dan memalingkan mukanya daripada suaminya, maka pada hari akhirat Allah menghempas muka dan tubuhnya.

"Apabila seorang wanita itu tidak bertukar tempat tidur atau berpindah tempat tidur dan menyukarkan kerja suami, mengingkari nikmat yang diberi suami atau khianat pada dirinya, ia akan dihitamkan mukanya di akhirat dan kelabu warna matanya. Akan diikat ubun-ubunnya kepada kakinya lalu diletakkan syaitan di atas mukanya di dalam neraka. 
~Kredit to : http://mummyhana.blogspot.com/2012/03/kufur-nikmat-ni-salah-satunya.html"

Astargfirullahhh... sedarlah Miz.. solat tidak tinggal puasa tidak tinggal aurat dijaga sepanjang hayat - masih masuk neraka.. kenapa? Kerana Kufur Nikmat Suami....


0 comments:

Post a Comment