Friday, 5 February 2016

Shopping di Ho Chi Minh

Agenda memang untuk semata-mata SHOPPING!

Minta mahap pada pencinta sejarah dan pencinta alam, aktiviti menikmati keindahan alam semula jadi di Mekong River dan Chu Chi Tunnel memang langsung tiada dalam kamus!


Tujuan utama aku ke sini adalah nak buat SUIT dan BLOUSE. Misi tercapai!

1 pasang suit - RM250.
1 blouse - RM80.
1 pasang baju melayu - RM160 (baju + seluar).
Jam 10 siap ukur badan, jam 1 esok siap di hantar ke hotel.

Lain-lain - Di Pasar Ben Thant

Vietnamese silk (RM50)
beg kipling (RM30)
Kasut Nike (RM120)
Kasut Skechers (RM160).

Aku tak tahu la mahal atau tidak.. harap-harap harga yang aku dapat tu murah ler.. Kasut-kasut tu katanya ori. WallahuAlam. Nampak dari cara dia tunjuk dan aku rasa, macam ori, sebab lembut sangat dan boleh lentur. Dia tunjuk yg bukan ori memang keras bila nak lipat/lentur.


Aku ada jugak beli biji teratai untuk bagi budak-budak ofis sesama merasa... dan 3in1 kopi Vietnam.

Oh ya - Harga biji teratai lebih kurang RM70/kg. Harga kopi halal pula dalam RM9/pack.

Untuk aku sendiri - di Jalan Nguyen An Ninh
Telekung sulam tangan (RM60)
Telekung sulam mesin dan bunga timbul (RM55)
Telekung ada renda 3 tingkat (RM45)
Tudung shawl 1 muka ala Neelofa (RM15)
Tudung shawl 1 muka chiffon (RM20)

Sepanjang Jalan Nguyen An Ninh ni lah terletaknya segala kedai makan halal dan kedai-kedai telekung dan jubah dan tudung.


Pengalaman kali ni aku pegi dengan mama dan mak - so lain skit lah thrillnya.. hehehee.. Tapi rasanya lebih cerdik dari yang sudah-sudah. 
Enjoi makan... dan minum smoothies..
Sesapa yang baca blog aku ni - KORANG WAJIB RASA SMOOTHIES BUAH di pasar BenThen tu. WAJIB!

Sila bawak duit banyak ya.






Korang tak yah risau, kat Nguyen Anh Nihn ni banyak makanan halal.. berderet-deret restorennya... pilih je lah.. cuma, biasalah makanan halal di negara majority non-muslim - memang mahal lah skit kan... sediakan duit secukupnya...
Gambar kat atas mama dengan mak aku menikmati sup daging dengan roti kosong. Perghhh nikmat tak terhingga wa cakap lu! Aku lupa apa nama restoren ni.... KaRim tak silap... sup dia paling kena dengan tekak aku..

TIPS:
1. Kalau tak nak beli - tak yah tanya harga langsung, tanya harga hanya bila serius nak beli dan bersiap lah untuk tawar gila-gila - tawar lah mengikut logik korang... kalau kasut lip-lap manik2 dia taruk harga sampai RM250 memang merapu lah kan... tawar kepada RM15... kalau dia marah, marah lah.... bunga bukan seekor kumbang bukan sekumtum.. ko tak kasi aku blah lah... biasanya lepas pelanggan berikan harga mereka - peniaga akan counter balik harga tu.. let say dari RM15 dia akan minta RM35.... korang tawar lah sehingga rasa logik dan masuk akal....   kalau tak dapat - boleh je blah... hahaha!

2. Jangan bawak beg tarik.... bawa lah beg yang boleg beranak dengan sendirinya.. hehehe.. contohnya bawak beg canvas... beg kain... sebab beg2 ni biasanya dalam 400g - 600g sahaja. Jimat timbangan tu.. kalau masuk cabin dapat lah isi semaksimum 6.5kg. Lagi 0.5 kg adalah berat beg - berbaloi tu.... satu beg tarik je dah 2 kg kan.... haa ada lagi balance 5kg jer untuk isi barang.

3. Jangan takut nak mencuba minuman buah-buahan di sana - sedap!

4. Jangan lupa explore di luar kawasan pasar.... ada kemungkinan akan dapar harga yang lebih murah di kedai2 runcit di luar pasar! Tapi korang tetap kena tawar lah!!

Aku takde nak bebanyak bagi tips, sebab rasanya rata-rata blog akan ceritakan benda yang sama.. Jadi - kalau ke sana - bawa duit banyak-banyak ya supaya tak menyesal!! Muahahahaaaaa...

2 comments:

Mohamad Syahir Sabar said...

buat suit dekat kedai ape ye? kualiti okay ke? boleh bagi tips?

Miz Elle said...

Suit tu buat kat kedai lorong paling depan.. lupa dah number apa.. tapi kualiti memang bagus... Cuma kena stress betul2 nak macam mana atau bentuk macam mana or else, dia akan TERbuat kecik atau sedikit senteng (kaki seluar).

Post a Comment