Tuesday, 29 September 2015

The End : KUL - CDG - KUL

Tips kat Airport CDG:

1. Sila pastikan kita tiba di airport awal.

Flight MAS kami jam 12 tengahari, tapi jam 7.30 pagi dah naik teksi untuk ke airport. Teksi Pakcik Mie dah booking siap-siap dengan driver yang sama masa kami sampai kat airport Orly.
Sememangnya sesapa yang boleh ber-french memang sangat membantu part-part ni.. Kebanyakan pemandu teksi di Paris kurang fasih berbahasa Inggeris, tidak seperti di Amsterdam dan Swiss. 

Kenapa mesti tiba awal?

A: Ada masa untuk check-in kan beg

- Sampai je airport terus lah buat check in sebelum ramai orang beratur. Perlu selesaikan urusan check in beg baru boleh buat VAT. Kenapa? Kerana untuk buat VAT dia perlukan Passport.

B: Ada masa yang cukup untuk buat tax-refund (VAT)

- Proses VAT ni ikut nasib. Kalau malang nasibnya, panjanglah barisannya. Maka - selesaikan lah urusan check in beg barulah beratur untuk proses VAT ni. Hati tak ler berdebar je takut flight terlepas atau kaunter check in tutup.
- Sila pastikan barang tu ada kat beg berasingan dgn beg yang dah di check in - kengkadang officer kat kaunter nak tengok barang tu ada, bukan resit palsu.
- Perlu beratur untuk dapatkan cop kastam dulu, baru beratur semula di kaunter syarikat untuk serahkan tuntutan kita.
- Tuntutan ke CREDIT CARD jauh lebih mudah, lebih murah dan cepat dari tuntutan tunai. Tidak perlu beratur, masuk dalam peti surat sahaja.
Sila tengok betul-betul kat resit yang dapat VAT tu. Serahan VAT akan ikut syarikat sepertimana di resit kita.


Tapi jangan bimbang, VAT ni sebelah-sebelah tu je. Cuba pusing-pusing skit. Saya hari tu - pegi tanya kat tourist guide China je mana nak masukkan resit tu.

Boleh juga rujuk blog ni dan ini untuk sedikit idea tentang tax refund.
Ikut je penunjuk arah untuk ke tempat tax refund ni

 C: Ada masa yang cukup untuk tengok airport CDG dan DUTY FREE SHOPPING!!
- Entah kenapa, kami jumpa beberapa kedai yang tak berapa happening (habis gak duit beli coklat) dan kedai Long Champ je... ingat ada yang Channel ka, kedai jam ka, apa kaa... Mungkin kat terminal lain (CDG-KUL adalah di Terminal 1). Kalau rajin explore boleh pegi ke terminal lain. itu sebab penting sampai awal dan masa ini lah boleh ronda-ronda...

ok, habis sudah cerita ku, pengalaman kami sekeluarga melancong ke 4 buah negara bermula dri Switzerland, Amsterdam, Rome dan Paris. Kini aku dan Along dalam misi untuk mengumbul dua guni lagi untuk destinasi seterusnya. 

Ku tinggalan cerita ini dengan beberapa gambar sebelum dan selepas..

Sebelum ke Europe - ini adalah saat aku suprisekan anak-anak! 

Ni masa mula-mula bagitau the kids kita nak pegi Europe - tunjukkan diaorang tiket Disneyland! Depa tak percaya! And then Kakak was like "Wah! Kayanya kitaaa!!Yeay-Hi!!" Hehe... precious sangat moment tu!

Dan di bawah adalah gambar-sambar semasa nak berlepas ke Paris dan gambar dalam flight KUL - CDG


Menunggu di KLIA - One step closer! 

 Dapat naik dulu -  jasa bawak budak-budak Sofea dan Khadija! Hehee




 



 


Seat Business Class.. Kami paling last keluar dari kapal terbang, cabin crew pun sporting - suruh ambik gambar kat sini.. Hehe merasalah duduk kat seat besar dan lebar ni...


Sebelum keluar kapal terbang, sempat lagi posing di seksyen Business Class :-)


Dah sampai CDG 
  
Gambar-gambar setibanya di CDG dan semasa menunggu teksi


 

The ladies tunggu The Gentlemen ambil begasi
Ok, settel begasi! Next is to Gare de Lyon
Tunggu giliran teksi ke Gare de Lyon. Sejukknyaaa.... around 9 am...13 darjah celcius
  video

Along dok sembang dengan driver teksi....

video

~ T A M A T ~








0 comments:

Post a Comment